Објављено: 10.10.2023.

Делегација Mузеја угљарства из Сењског Рудника у Братислави

У организацији Форума словенских култура, у Братислави је од 2. до 5. октобра одржана девета манифестација доделе ЖИВА награда за најбољи словенски музеј.

На простору средње Европе, на чијој територији своју делатност обавља око 1700 различитих музеја, ове године, у избор за најбољи словенски музеј ушло је 24 музеја из 10 држава.

Част и привилегију да се нађе у одабраном друштву ретких номинованих музеја за 2023. годину, нашао је и Музеј угљарства из Сењског Рудника. Делегација музеја, предвођена директором РМУ „Рембас“ Ресавица Ненадом Лукићем, представила се жирију и колегема у Братислави промо видеом о најстаријем индустријском објекту у Републици Србији.

Другог дана манифестације, промо штанд Музеја угљарства изазвао је велику пажњу колега из осталих словенских музеја.

Посета Братислави искоришћена је за и остваривање бројних контаката, приликом којих је уговорена будућа сарадња за колегама из бројних музеја средње Европе.

Учешће на манифестацији допринело је популаризацији Музеја угљарства из Сењског Рудника ван граница наше земље, и његовој препознатљивости као јединственог музеја индустријког наслеђа у Републици Србији.

Главна награда за најбољи музеј додељена је колегама из Народног музеја у Лесковцу, којима овом приликом честитамо на оствареном успеху