Објављено: 01.12.2023.

ОДОБРЕНА СРЕДСТВА ЗА СУФИНАНСИРАЊЕ ПРОЈЕКТА “ПАРТЕРНО УРЕЂЕЊЕ КОМПЛЕКСА МУЗЕЈА УГЉАРСТВА СЕЊСКИ РУДНИК”

Програм Уједињених нација за развој (UNDP), Министарство заштите животне средине и Министарство рударства и енергетике изабрали су 12 најбољих пословних решења за праведну зелену трансформацију привреде и смањење енергетског сиромаштва, која ће бити реализована захваљујући финансијској подршци Владе Јапана у износу од 450.000 долара.

Изабране иновације су предложиле компаније из приватног и јавног сектора. Оне ће преласком на коришћење различитих обновљивих извора енергије допринети смањењу емисија гасова са ефектом стаклене баште (GHG) и загађења животне средине, као и ефикаснијем коришћењу природних ресурса. Уз то, неке од ових компанија ће помоћи енергетски угроженим домаћинствима да обнове фасаде, замене столарију и индивидуална ложишта, и донирати им еколошки прихватљиве енергенте. Реализација ових решења ће довести и до отварања нових, зелених радних места за припаднике и припаднице рањивих и теже запошљивих група становништва. Такође, саме компаније ће постати енергетски независне од јавног система снабдевања, оствариће значајне уштеде енергије и ресурса и допринети смањењу енергетског интензитета привреде у Србији.

Једну од изабраних иновација је предложило ЈКП „Градска чистоћа” из Новог Пазара које ће прерађивати отпад од дрвета и органски отпад са пољопривредних газдинстава, а припаднике осетљивих група обучавати за руковање новом машином која од овог отпада прави сечку за грејање. Компанија „АY-YА Производи“ из Шида која производи хладно цеђено уље лешника, обучаваће жене из осетљивих група за рад на новим машинама које ће им омогућити да у производњи искористе више од 80% сировине и тако значајно смање количину отпада.

Међу изабранима су и решења за напуштање коришћења фосилних горива која отварају прилике за развој туризма. Тако ће Јавно предузеће за подземну експолатацију угља „Ресавица“ из Деспотовца претворити Сењски рудник у еко-музеј, у коме ће представити како се живело и радило у рударском насељу, док ће „Kayak House“ направити соларни катамаран за пловидбу српским рекама и језерима, посебно у подручјима где су забрањени чамци са моторима

#ClimatePromiseProject #justtransition #decarbonization #japan