Објављено: 21.08.2023.

Дан рудара Србије 02-06. август 2023. године

Као и сваке године, Јавно предузеће за подземну експлоатацију угља “РЕСАВИЦА”, организовало је низ догађаја поводом обележавања Дана рудара Србије. Дан рудара у Србији установљен је у знак сећања на 06. август 1903. године када су се рудари Сењског Рудника штрајком изборили за повратак на посао тројице отпуштених колега. Радници су успели да се изборе и за побољшање услова рада, па су тако добили и скраћење радног времена, бесплатно уље за лампе за осветљавање јама, које су до тада сами плаћали.

Обележавање Дана рудара започето је у среду, 02. августа 2023. године традиционалним сусретом пензионера ЈП ПЕУ “РЕСАВИЦА”, који су у пензију отишли у претходних годину дана. У овом периоду, у пенизију је отишло укупно 175 запослених на нивоу свих рудника у саставу предузећа. Такође је одржана и ликовна колонија на којој су уметници из Деспотовца израдили уметничке слике на којима је приказан живот и рад рудара.

У четвртак, 03. августа 2023.године оджано је традиционално такмичење у прављењу дрвених трапезних подграда. У прављењу подградаучествовале су 5 екипе РМУ “РЕМБАС” и то: “Ресавица 1”, “Ресавица 2”, “Водна 1”, “Водна 2” и екипа “Сењски Рудник”. Комисија, именована од стране РМУ “РЕМБАС” донела је одлуку да су најбољу дрвену подграду направили рудари рудника Водна – екипа “Водна 2”.

Од 18:00 часова, у Дому културе у Ресавици, одржана је трибина “Балкански ратови Србије – 08.октобар 1912. – 10.август 1913. године” на којој је говорио генерл Милорад Ступар. Истовремено су, у холу Дома културе, отворене две изложбе и то: “110 година Балканских ратова” и “Куманово и Косово” чији су аутори генерал Милорад Ступар, мр.Пеђа Вајагић- историчар и мр. Милан Мирковић -историчар.

Од 18:00 часова на теренима ФК “РЕМБАС” одржана је традиционална рукометна утакмица ветерана између РК “РЕМБАС” Ресавица и РК “ТОПЛИЧАНИН” Прокупље. Победу је однела екипа РК “РЕМБАС”.

У петак, 04. августа 2023. године, од 10:00 часова, у ресторану “Ђула”, одржан је брзопотезни турнир у шаху свих категорија. Од 19:30 часова наступ су имале млађе категорије карате клуба “Ресавица”, а након тога, од 20:00 часова наступио је театар “РЕСАВА” , Центра за културу из Деспотовца, са позоришном представом “Ружење народа”. Од 21:00 час, на платоу испред Александровог поткопа у Сењском Руднику, одржан је концерт Стефана Стојадиновића.

У суботу, 06. августа, на платоу испред ресторана “Дит”, у организацији удружења “Бели орлови”, одржан је дечји фестивал витештва. Фестивал је посетио велики број деце, како из Ресавице, тако и из окружења. Фестивал је одржан први пут у Ресавици, са жељом да се и најмлађима, како деци запослених у ЈП ПЕУ “РЕСАВИЦА” тако и другој деци омогући садржај прилагођен њиховом узрасту.

Од 15:00 часова у Музеју угљарства у Сењском Руднику одржана је промоција књиге “100 година фудбала у Сењском Руднику”, аутора Стојадина Томића, након чега је одиграна фудбалска утакмица између ФК “РУДАР” Сењски Рудник и ФК “ЦРВЕНА ЗВЕЗДА” Београд. Од 19:00 часова, у Равној Реци, одржани су традиционални сусрети Равноречана.

У недељу 06. августа у 06:00 часова, минирањем је оглашен Дан рудара Србије. У вечерњим сатима организован је музички програм у коме су наступала културно – уметничка друштва, док је у ресторану “Ђула” организован наступ “ОК бенда”.

До следећег Дана рудара, поздрављамо Вас рударским поздравом СРЕЋНО!