Објављено: 02.04.2024.

ОДРЖАН ДРУГИ МЕМОРИЈАЛНИ МАРАТОН У ЗНАК СЕЋАЊА НА НАСТРАДАЛЕ РУДАРЕ У РМУ „СОКО“

Дана 01. априла 2024. године одржан је други по реду Меморијални маратон, у знак сећања на трагично настрадале рударе у руднику „СОКО“. Иницијатор хуманитарне маратонске трке је рудар и спортиста Ђорђе Живановић који је по други пут кренуо са Алексиначког рудника да у част и сећање на своје страдале камарате истрчи деоницу до рудника мрког угља „Соко” у Читлуку, пут који су настрадали рудари свакодневно прелазили.

Пре почетка маратона је у кругу РГП „Алексиначки рудник“ одржан помен настрадалим рударима, након чега је кренула трка до рудника „СОКО“.

Тог дана, пре тачно две године изгубили смо: Братислава, Бранислава, Бранка, Бојана, Ненада, Дарка, Радована и Петра. Изгубили смо наше колеге и пријатеље, а њихове породице браћу, очеве, синове. Време пролази, а туга и бол се не смањују, али понос и привилегија што су ови храбри људи уопште били део наших живота су све већи. Вечно ће живети у нашим срцима, мислима, кроз вечну успомену на њихову храброст и преданост, а наша ће обавеза бити да их никада не заборавимо и да кроз овакве скупове стално подсећамо на њих и на жртву коју су поднели – изјавио је директор РГП „Алексиначки рудник“ Немања Денић.

НЕКА ИМ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА!