Objavljeno: 02.04.2024.

ODRŽAN DRUGI MEMORIJALNI MARATON U ZNAK SEĆANJA NA NASTRADALE RUDARE U RMU „SOKO“

Dana 01. aprila 2024. godine održan je drugi po redu Memorijalni maraton, u znak sećanja na tragično nastradale rudare u rudniku „SOKO“. Inicijator humanitarne maratonske trke je rudar i sportista Đorđe Živanović koji je po drugi put krenuo sa Aleksinačkog rudnika da u čast i sećanje na svoje stradale kamarate istrči deonicu do rudnika mrkog uglja „Soko” u Čitluku, put koji su nastradali rudari svakodnevno prelazili.

Pre početka maratona je u krugu RGP „Aleksinački rudnik“ održan pomen nastradalim rudarima, nakon čega je krenula trka do rudnika „SOKO“.

Tog dana, pre tačno dve godine izgubili smo: Bratislava, Branislava, Branka, Bojana, Nenada, Darka, Radovana i Petra. Izgubili smo naše kolege i prijatelje, a njihove porodice braću, očeve, sinove. Vreme prolazi, a tuga i bol se ne smanjuju, ali ponos i privilegija što su ovi hrabri ljudi uopšte bili deo naših života su sve veći. Večno će živeti u našim srcima, mislima, kroz večnu uspomenu na njihovu hrabrost i predanost, a naša će obaveza biti da ih nikada ne zaboravimo i da kroz ovakve skupove stalno podsećamo na njih i na žrtvu koju su podneli – izjavio je direktor RGP „Aleksinački rudnik“ Nemanja Denić.

NEKA IM JE VEČNA SLAVA I HVALA!